KookJij

Limburgse Koude Schotel

Nieuwsbrief aanmelden

Limburgse Koude Schotel

Recept van:
Bereidingstijd: 4 min
Personen: 12 personen
Categorieën:
  1. > Hoofdgerechten - Salades
Waardering:
Herkomst: Nederland
Keuken: Belgische
Geplaatst op:

Bereiding

Bereiding

Soepvlees met koud water en bouillonblokjes opzetten en op laag vuur gaar laten trekken.
Aardappels schillen, in kleinere stukken snijden en in ruim water gaar koken.
Ui, zilveruitjes en augurken in kleine stukjes snijden.
Als de aardappelen gaar zijn deze in hele kleine blokjes snijden en goed laten afkoelen.
Het gare soepvlees af laten koelen en met de handen tot draadjes fijn plukken.
In een grote kom de aardappelen, het soepvlees, ui, zilveruien, augurkjes en erwten mengen.
Een scheutje van het augurkenvocht erbij doen.
De hoeveelheid mayonaise moet je even uitproberen, als de aardappelen veel mayonaise absorberen moet je er wat meer bij doen, maar zelf kom ik altijd op bijna een hele pot uit.
Alles goed door elkaar mengen en op smaak brengen met zout en peper.
Proeven en eventueel naar smaak nog wat augurkenvocht toevoegen als je het wat zuurder wilt hebben.
Minimaal een nacht in een afgedekte kom in de koelkast laten staan. Daarna nog eens proeven en eventueel nog wat peper/zout, mayo of augurkenvocht erbij doen als je niet helemaal tevreden bent over de smaak.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept


Michel Hanckmann zegt:
Dit is de echte Limburgse schotel uit grootmoeders tijd, geen wortelen, sober maar voortreffelijk van smaak. Zo heb ik dit van mijn moeder en een goede kennis die vaak complete buffetten maakte. Hoe minder toeters en bellen t.w. gekochte zakjes, potjes en buideltjes dus vers puur natuur.

Jan de Bruijn zegt:
Dit is inderdaad een ouderwetse koude schotel, dit is overheerlijk en over smaak valt niet te twisten!

rinus flake zegt:
Ik dacht dat je van de aardappelen een
bal moest kunnen maken die ook al rollend een bal bleef.

Tieny van Hommelen zegt:
Het kon mijn eigen recept wel zijn dat ik weer van mijn moeder heb overgenomen. Het is heerlijk en krijg er veel complimentjes over.

Vivian zegt:
Bedankt! Ik was op zoek naar een leidraad om een ouderwetse koude schotel te maken zoals mijn moeder en tantes ze vroeger maakten als er een bruiloft o.i.d. was. Wat een gezeur over ingredienten trouwens, volgens mij maakt iedere familie zijn eigen koude schotel. En picalilly heb ik er nog nooit in gezien, net als erwten trouwens... Maar dat maakt ook niet uit verder.:)

Linda zegt:
Als je er wat salades/bijgerechten en (stok)brood bij doet heb je voor zeker 12 personen genoeg.
Maar ik maak deze hoeveelheid ook als ik minder eters heb, dan hou ik altijd nog veel over. 3 dubbele hoeveelheid heb ik een keer voor ruim 40 personen gemaakt en toen had ik nog over.

Chreetje zegt:
Voor hoeveel personen is dit recept. Ik ben altijd bang dat ik te weinig heb.

jolanda zegt:
Je niets aantrekken van nare reacties, het zoveelste feestje komt eraan hier waarbij iedereen weer smult van dit gerecht!!!! Dank je!

syl zegt:
Zou iedereen eens gewoon leuke reacties kunnen geven en niet dat het geen echte limburgse koude schotel is(want dat is het wel) en dat dit er nog in moet en dat...iedereen maakt het misschien op z'n eigen manier!!!!! Ik ben ook een echte (zuid)limburgse en bij ons werd ie ook zo gemaakt...en de een doet er nog wat bietjes bij en de andere worteltjes....ik heb alleen nog nooit picalilly erin gezien ff wat betreft reacteie van mien das ook weer iets voor de liefhebber...super dit recept hoor :p:p lèk veenger lèk doum (zeggen we hier in maastricht);):D:)

Anne zegt:
Hallo Allemaal ik kan er écht niets aan doen, maar mijn naam is werkelijk ANNE.
En hans,nu zul je wel veel fanmail krijgen.
Groetjes Anna en hans,
van Anne.