KookJij

Kweeperen-Gelei

Nieuwsbrief aanmelden

Kweeperen-Gelei

Recept van:
Bereidingstijd: 720 min
Personen: 8 personen
Waardering:
Herkomst: Nederland
Keuken: Belgische
Bron: Familie
Geplaatst op:

Bereiding

Bereiding

*Kweeperen goed schoonwassen en daarna goed drogen
*Kweeperen in 4 delen en de klokhuizen verwijderen
(pitjes bewaren om er later "slijm" mee te maken)
en daarna verder klein snijden
*Kweeperen in een grote pan en water er bij doen tot 3 cm
boven de niveau kweeperen.
*Op rustig vuur koken tot de peren uit elkaar dreigen te vallen en 10 uur laten afkoelen.
*Gooi de massa van de pan in een zeef waarin een neteldoeksen doek is gelegd en laat uitlekken in een schone pan
*Knijp het laatste vocht uit de kweeperenmoes door de doek met de moes er in te draaien.
*Doe de suiker op smaak bij het kweeperen vocht en breng aan de kook en kook het eventueel iets in.Meet dan de hoeveelheid kweeperenvocht en doe degeleisuiker er bij in een verhouding van 1/2 kg geleisuiker op 1 liter kweeperen-sap en breng dit aan de kook onder voortdurend roeren.Laat dit dan nog 15 minuten koken op een heel laag pitje en roer er dan het citroensap door op smaak.
*Stort in potten of in een kom.al wat de omstandigheden
voorschrijven.

Mijn kookverhaal (Jan A van der Hoeden)

Je kunt er ook nog vanille aan toevoegen.
We gebruiken het met kaas en vlees ( wild).

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept


frans De Gendt zegt:
Bedankt, een zeer goed recept:?:p:p

deuxchapeaux zegt:
Hallo JW Krielen,dank voor de opmerkzaamheid:er was een stuk receptuur weggevallen.Dat heb ik nu gecorrigeerd.
Gr.
Jan A.

jw krielen zegt:
Bij ingredienten staat: halve kg suiker bij 500 cc en bij bereiding halve kg suiker bij 1ltr.Wat is het nu precies?

deuxchapeaux zegt:
Lie schoemaker,
In het recept staat ook dat je 10 uur moet laten afkoelen.Dat is al 600 minuten!
Met vr.gr.
Jan A.

lie schoemaker zegt:
Kweeperen - Gelei de tijd die staat vermeld : 720 minuten ???? Daar zet ik toch wel vraagtekens bij.

koekaratchee zegt:
gewoon lekker: 1 fles bio witte wijn, schil van 2 kweeperen, 200 gr. biosuiker, 14 dagen laten trekken. Nadien zeven en alcohol van 96° erbij doen om te bewaren...

koekaratchee zegt:
wij gebruiken tegen eelt:hele pitten(omwille van blauwzuur niet kneuzen) in flesje, overgieten 1 vinger dik, met jenever, regelmatig schudden, in plaats van jenver kan ook citroenmelisseaftreksel gebruikt worden, dit prikt minder maar bewaart minder goed. telkens nieuwe jenver over de pitten gieten en je hebt nieuwe gel...

de Gendt frans zegt:
Hoe maak je slijm van de pitten en voor wat gebruik je het ? Bij voorbaat dank

deuxchapeaux zegt:
Bea en Koekaratchee,Dank voor de vriendelijke reactie.Lekker,ja,dat is zo.Of het nu zo gezond is vraag ik me af.Door het lange koken zit er in ieder geval geen Vitamine C meer in en teveel zoetigheden is niet goed voor een mens. Maar lekker wel.
Met vr.groeten,Jan A:)

bea zegt:
OOk lekker met verse of geconfijte gember