KookJij

Geflambeerde banaan met vanille-ijs

Een heerlijk geflambeerde banaan met vanille-ijs recept uit de hollandse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 60 min
Personen: 10 personen
Categorieën:
  1. > Taarten, gebak & ijs - ijs
  2. > Nagerechten - Koud
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Nederland
Keuken: Hollandse
Bron: kookclub
Kan worden ingevroren: Nee
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Geflambeerde banaan met vanille-ijs te bereiden

Het ijs:
Sla de eigelen met de suiker tot een homogene bleek uitziende creme-ige massa. Maak de melk warm, voeg het opengesneden vanillestokje toe en laat de melk in gesloten pan 15 min. trekken. Verwijder het vanillestokje, zeef de melk en voeg deze al roerende aan het eigeelmengsel toe. Verwarm de crème au bain marie al spatelend tot max. 70 graden. De crème moet zodanig dik worden dat zij aan de achterzijde van een lepel blijft plakken. Laat de massa wat afkoelen en voeg de crème fraiche toe. Verder laten koelen in ijswater. Draai er ijs van. Maak er m.b.v. 2 lepels platte langwerpige platte bolletjes van en plaats deze in de diepvries. Het ijs mag niet dikker zijn dat het fruit.

De bananen:
Verwarm 250 ml. water met rozijnen totdat het water zeer warm is en laat de vloeistof vervolgens van et vuur af 15 min weken. Verwijder de rozijnen en laat ze uitlekken.
Smelt de boter op een matig vuur in een kleine pan (niet bruin) en roer er 2 eetl. bruine suiker door. Laat de suiker al roerende geheel smelten. Voeg er de amandel vlokken aan toe en roer zo nu en dan. Doe dit ca. 2-3 min. tot dat de amandelen geheel bedekt en bruin zijn. Verwijder de amandelen en houd deze apart.
Haal de pan van het vuur af en strooi de overige 2 eetl. bruine suiker in. Pel de bananen snij deze overdwars in tweeën. Snij vervolgens iedere helft in de lengte in 3 schijven.
Doe de bananenschijven in het bruine boter/suikermengsel en bak ze hierin gedurende 3-5 min. Draai ze halverwege de baktijd om.
Bestrooi de bananen op het moment dat ze zacht zijn met kaneel en met de gewelde rozijnen. Voeg de rum toe, verwarm de inhoud op een niet te hoog vuur tot het kookpunt. Steek de hete rum aan.
Laat de pan op het vuur staan.
Lepel de brandende rum over de bananen totdat het vuur dooft.

Uitserveren
Verdeel de bananen schijven stervormig op een bord (dia 23 cm). Doe de rozijnen tussen de bananen. Plaats in het midden van de ster een flinke bol vanille-ijs en bestrooi met de gebruinde amandelen.




Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Er zijn nog geen reacties geplaatst