KookJij

Appeltompouce met vanillesaus en honing ijs

Een heerlijk appeltompouce met vanillesaus en honing ijs recept uit de hollandse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 40 min
Personen: 5 personen
Categorieën:
  1. > IJs
  2. > Nagerechten - Koud
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Nederland
Keuken: Hollandse
Bron: Kookclub
Kan worden ingevroren: Nee
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Appeltompouce met vanillesaus en honing ijs te bereiden

Breng de melk aan de kook en voeg zodra de melk kookt de honing toe en breng het mengsel al roerende opnieuw aan de kook.
Klop de eierdooiers los en voeg al kloppende de creme fraiche toe.
Giet, als beide ingredienten goed vermengd zijn de kokende melk toe onder stevig kloppen met de garde.
Passeer door een zeef, laat het mengsel goed afkoelen, draai er ijs van in de sorbetiere.

Voorbereiden:
Boor het klokhuis uit de appels.
Snij elke appel in hele dunne plakjes en laat ze in een bodem Armagnac of Calvados een paar uur liggen.
Verwarm de oven voor op 200 graden C.
Halveer de plakjes bladerdeeg.
Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg er de gehalveerde plakjes bladerdeeg op.
Bestrijk de helft met losgeklopt ei en strooi er de suiker over.
Prik ze met een vork in en bak ze in de oven in plus minus 15 min. goudbruin
Laat ze afkoelen.

Breng voor de vanillesaus de melk en de 25 cl slagroom met het opengesneden vaillestokje en 12 gram suiker aan de kook.
Laat het op een laag vuur 20 min. trekken.
Roer de eierdooiers los met de rest van de suiker.
Neem het vanillestokje uit de melk en giet de melk al roerend bij de eierdooiers.
Giet het mengsel terug in de pan en laat de saus al roerend op laag vuur binden.
Laat de saus afkoelen.

Klop de rest van de slagroom stijf met de vanilllesuiker en zet afgedekt in de koelkast.

Bereiden:

Verhit de boter en voeg 2 el suiker toe.
Bak hierin de appelplakjes voorzichtig lichtbruin.
Leg op gebakken plakjes bladerdeeg een laagje appel, slagroom en weer een plakje bladerdeeg ( die met de suiker zij bestrooid ).
Bestuif de bovenkant met poedersuiker.
Zet op de borden .
Schep er wat vanillesaus omheen en leg er een bolletje honingijs naast.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

bertal

bertal zegt:
Hallo lena:
Wat laat met reageren, maar goed lezen is een eerste vereiste.
je hebt 2 eierdooiers nodig voor het ijs.
Je hebt 3 eierdooiers voor de saus, en het halve ei voor het bladerdeeg.
veel succes.:);)
m.v.g Bert Allers
lena

lena zegt:
bij de ingredienten staan 5 eierdooiers,hoeveel moet ik er gebruiken bij het cremé fraise mensel hoeveel op het bladerdeeg en hoeveel bij het vanillemengsel??