KookJij

Taartbodem

Een heerlijk taartbodem recept uit de hollandse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 30 min
Personen: 12 personen
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Nederland
Keuken: Hollandse
Bron:
Kan worden ingevroren: Ja
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Taartbodem te bereiden

Verwarm de oven voor op 180 °C ( hete lucht), voor een gasoven 10 procent meer.
Doe in de kom de eieren en de suiker en sla deze tot er een dikke luchtige massa is verkregen, zeef de bloem boven op het mengsel en spatel deze er voorzichtig door, vul de beboterde en bebloemde springvorm en zet de vorm in het midden van de oven en bak de bodem ongeveer 20 minuten. Om te weten of de bodem gaar is kun je er met een naald in steken, komt deze er schoon uit, dan is die klaar, direct lossen op ofwel een rooster of op een doek waar je een beetje suiker op strooit.

Mijn kookverhaal (Pieter van Leeuwen)

Als oud banketbakker gebruik ik dit recept al jaren, simpel en lukt altijd.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Hugocnx

Hugocnx zegt:
Martin, Nathalie vroeg naar het geheim en niet hoe je het warm klopt.
Heelaas Nathalie, ik weet het ook niet zeker en ben net zo benieuwd als jij. Maar....
Als je eieren klopt tot 37 gr C, dan gebeurt er iets met de eidooier/eiwit samenstelling. Er kan een binding ontstaan die je niet krijgt als je de eieren koud klopt.
Normaal zijn dooiers en eiwitten vijanden van elkaar als het erop aan komt om ze stijf/romig te kloppen. Door warmte kun je dit positief beinvloeden.
Nadeel is dat je het erna weer koud moet kloppen, maar dan heb je ook wat.
Hoop dat deze uitleg je een beetje helpt.
Grtjs, HugO
Martin

Martin zegt:
De eieren en suiker Au bain-marie is het in een waterbad verwarmen tot 37 graden. Eieren en suiker goed kloppen (controleer met je vinger als de druppel blijft hangen) spatel daarna met een draaiende beweging de bloem er doorheen.
Nathalie

Nathalie zegt:
Ik heb de taart twee keer geprobeerd te maken. De eerste keer had ik de reacties nog niet gelezen en deed ik het met de basisinstructies. Hij bleef laag! De tweede keer warm en koud geklopt. Nu wel gelukt!! Ik ben nu wel nieuwsgierig achter het geheim van dit warm en koud kloppen? Hoe werkt het?
apu

apu zegt:
Volgens mij hoeft het niet te rijzen...:p
Monique

Monique zegt:
Em waarom lukt mij dit niet? Precies gedaan wat er stond en rijzen ho maar....
de jarige

de jarige zegt:
Lekker, ben vandaag jarig, jupiee(L)
Robert clement

Robert clement zegt:
Ik had precies gedaan wat er stond, maar ik vond de bodem te veel naar ei smaken en ruiken. Ik vond het niet lekker. Geen goed recept.
marieke

marieke zegt:
Bedankt, ik ga het morgen gelijk proberen..kan ik hem na het afkoelen gelijk snijden en bekleden of moet hij nog harden in de koelkast?
marieke

marieke zegt:
Kan dit ook als bodem voor een taart die je wil decoreren met fondant?
Renate

Renate zegt:
Mislukt nooit..?
Roland

Roland zegt:
Heb 3 mooie platte bodems gemaakt, pfff..
Chantal

Chantal zegt:
Ik ga het proberen ziet er niet moeilijk uit om te maken.
shawney

shawney zegt:
is goed gelukt zelfs voor een 14 jarige :D en smaakt ook lekker
catherine plettinckx

catherine plettinckx zegt:
Moet er dan geen boter in?
Marloes

Marloes zegt:
Taart is lekker!!