KookJij

Pitahbroodjes met Za'atar en Knoflook

Za'atar : een verrassend lekkere kruidenmix uit het midden-oosten op basis van sumac..
Recept van:
Bereidingstijd: 90 min
Personen: 30 personen
Categorieën:
  1. > Snacks - Koud
  2. > Bijgerechten - Overig
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Turkije
Keuken: Balkan
Bron: Familie
Kan worden ingevroren: Nee
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Pitahbroodjes met Za'atar en Knoflook te bereiden

ZA'ATAR MENGSEL:
4 eetlepels sumac, zo fijn mogelijk gemaakt
2 eetlepels gedroogd tijm
2 eetlepels sesamzaad, geroosterd en fijn gemalen
2 eetlepels gedroogde marjoraan
2 eetlepels gedroogde oregano
klein beetje kosher zeezout (in het normale recept staat daarvoor 1 eetlepel, maar wij nemen daar 1 theelepel van = 5cc).
1 theelepel vers gemalen zwarte peper
Meng alles goed door elkaar.
***
KNOFLOOK MENGSEL: (voor 12 - 14 pitah broodjes)
Roer door de gesmolten boter de knoflook en roer dit regelmatig om
***
BROOD:
1).Doe de gist in een ½ kopje van het lauwe water met de 5 cc suiker en wacht tot het flink gaat schuimen.
2).Meng het zout met de bloem.
3).Doe de bloem in een berg op de werkbank en maak in het midden een kuiltje. Giet daar het kopje water met de gist in en de lepel olie en werk dit door de bloem.
4).Dan steeds meer water toevoegen en wegwerken.
5).Houd de werkbank goed onder de bloem om plakken te voorkomen en kneed net zo lang tot het deeg niet meer plakt en elastisch is geworden.
6).Doe nu de olie in de kom en dan de bal deeg en zorg dat de bal deeg overal met een laagje olie is bedekt.
7).Dek de kom af met een natte doek en zet de kom weg gedurende 30-60 minuten, zodat de hoeveelheid in de kom het dubbele is geworden.
8).Haal het deeg er uit, kneed weer even en rol uit tot een lange pijp. Verdeel die pijp in 12 - 14 stukken en maak van die 12 stukken bolletjes en laat die ook weer rijzen.
9).De gerezen bolletjes worden vervolgens plat gedrukt en uitgerold tot een cirkel van ± 20 cm en vervolgens 6 - 8 minuten gebakken in de oven.
10).Als ze uit de oven komen dan de bolletjes insmeren met het knoflook boter mengsel of insmeren met boer of olie en bestrooien met het Za'atar mengsel.

Mijn kookverhaal (Jan A van der Hoeden)

Deze pitah broodjes worden eigenlijk overal bij gegeten.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Er zijn nog geen reacties geplaatst